Spanien

Spanien flagga

Spaniens läge vid korsningen av Atlanten och Medelhavet, Europa och Afrika har gjort det till en viktig politisk och kulturell bro över fem kontinenter.

Genom utforskning och erövring blev Spanien en världsmakt på 1500-talet och behöll ett stort utomeuropeiskt imperium fram till 1800-talet.

Dess moderna historia präglades av det bittra inbördeskriget 1936-39, och den efterföljande decennier långa diktaturen av Francisco Franco.

Sedan general Francos död 1975 har Spanien gjort övergången till demokrati och byggt upp en modern ekonomi.

Landets 17 regioner har sina egna direktvalda myndigheter, men separatism är fortfarande en levande fråga i det rika Katalonien i nordost.

Fakta om Spanien

Konungariket Spanien

  • Huvudstad: Madrid.
  • Befolkning: 46,7 miljoner.
  • Yta: 505 988 kvadratkilometer.
  • Språk: Spanska (kastilianska), katalanska och dess variant valencianska, Gallego (galiciska), Euskera (baskiska).
  • Huvudreligion: Kristendom.
  • Förväntad livslängd: 79 år (män), 85 år (kvinnor).
  • Valuta: Euro.

Ledare

Statschef: Kung Felipe VI

Kung Felipe efterträdde tronen efter sin far Juan Carlos abdikation i juni 2014.

Född 1968 när hans far var arvtagare till den lediga tronen under Franco-diktaturen, utbildades prins Felipe för sin framtida kungliga roll och åtog sig officiella engagemang för kungens räkning från 1995.

Trots att han behållit betydande konstitutionell makt som verkställande direktör och överbefälhavare, har kung Felipe lovat att fortsätta sin fars arv att stödja parlamentets företräde.

Premiärminister: Pedro Sánchez

Socialistledaren Pedro Sánchez tog över som premiärminister i juni 2018, efter att hans konservativa föregångare Mariano Rajoy förlorat en parlamentarisk förtroendeomröstning.

Detta utlöstes av en långvarig korruptionsrättegång som involverade medlemmar av Rajoys folkparti.

Snabbvalen i april och november 2019 stärkte socialisterna, men de saknade majoritet, medan Vox blev det första högerextrema partiet att vinna platser sedan Francisco Francos död 1975.

I januari 2020 bildade Sánchez en minoritetskoalitionsregering med vänsterpartiet Podemos efter att ha vunnit en knapp förtroendeomröstning i parlamentet.

Media

Public broadcaster RTVE delar marknaden med stora kommersiella operatörer. Regionala TV-nät drivs av sina respektive regeringar.

Freedom House NGO väcker oro över koncentrationen av mediaägande och vad den säger är politisk inblandning i offentliga medier.

Det finns mer än 40 miljoner internetanvändare. Facebook är den ledande sociala plattformen.

Tidslinje

Några viktiga datum i Spaniens historia:

1500-1600-talen – Spanska imperiet på sin höjdpunkt, med Spanien som den dominerande europeiska makten. Med framväxten av protestantiska stater i norra Europa och det osmanska riket i Medelhavet börjar landets gradvisa tillbakagång.

1700-talet – Under det spanska tronföljdskriget förlorar Spanien sina europeiska ägodelar utanför den iberiska halvön. Bourbondynastin, ursprungligen från Frankrike, centraliserar den spanska staten, stänger ner många regionala autonoma församlingar och moderniserar regeringen och militären.

1800-talet – Napoleonskt arv av politisk splittring och ekonomisk dislokation gör Spanien svagt och instabilt, med frekventa regeringsbyten och ett uppror på låg nivå av carlistanhängare till en rivaliserande gren av kungafamiljen.

1898 – Alla latinamerikanska kolonier vinner sin självständighet, med Kuba, Puerto Rico och Filippinerna i Asien förlorade under ett katastrofalt krig med USA 1898.

1936-39 – Spanska inbördeskriget ställer vänsterrepublikaner mot högernationalister, med båda sidor som får utländskt stöd. General Francisco Franco leder nationalisterna till seger och sitter kvar vid makten till sin död 1975.

1975 – Franco dör. Efterträddes som statschef av kung Juan Carlos. Spanien går över från diktatur till demokrati och drar sig tillbaka från det spanska Sahara och avslutar dess koloniala imperium.

1978 – Ny konstitution bekräftar Spanien som en parlamentarisk monarki.

1986 – Spanien går med i Europas ekonomiska gemenskap.

2017 – Madrid inför direktstyre i Katalonien efter att en folkomröstning stöder självständighet från Spanien.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *