Bulgarien

Bulgarien flagga

Bulgarien, beläget på östra Balkan, har genomgått en långsam och smärtsam övergång till en marknadsekonomi sedan kommuniststyrets slut.

Bulgarien, ett övervägande slaviskttalande, ortodoxt kristet land, var födelseplatsen för det kyrilliska alfabetet, som skapades där mot slutet av 800-talet.

Det var länge influerat av bysantinsk kultur och var sedan en del av det osmanska riket i 500 år innan det blev självständigt på 1800-talet.

Efter andra världskriget blev det en satellit för Sovjetunionen, men är nu ett medlemsland i EU och Nato.

Ledare

President: Rumen Radev

Rumen Radev blev Bulgariens femte demokratiskt valda president när han svors in för en femårsperiod i januari 2017.

Radev, tidigare befälhavare för flygvapnet, är en relativt nykomling i politiken som kandiderade som en oberoende kandidat med stöd av oppositionssocialisterna.

Hans seger i presidentvalet ledde till att premiärminister Boyko Borisov avgick och att parlamentsvalet blev tidigt.

Radev har lovat att behålla Bulgariens ställning som medlem av Europeiska unionen och Nato, samtidigt som han förbättrar historiskt viktiga förbindelser med Ryssland.

Premiärminister (interim): Stefan Yanev

General Yanev, en tidigare försvarsminister och en allierad till president Radev, bildade en interimsregering i maj 2021 för att övervaka valen som planeras till juli.

Detta följde på ofullständiga val i april och efter att den konservative premiärministern Boyko Borisov avgick. Han hade varit under eld för sin hantering av Covid-19-pandemin och misslyckande med att ta itu med en ihållande korruption.

Media

Globala mediejättar har en andel i Bulgariens livliga sändningsmarknad. TV är det populäraste mediet.

Den internationella mediekoncernen CME driver bTV, Bulgariens mest sedda kanal. Det skandinaviska företaget MTG driver den nationella stationen Nova TV.

Det finns flera privata regionala TV-kanaler och många privata radiostationer. Kabel och satellit är de viktigaste distributionsplattformarna. Medieägandet är koncentrerat till en handfull individer.

Tidslinje

Några viktiga datum i Bulgariens historia:

1018-1185 – Bulgarien är en del av det bysantinska riket.

1396 – Det Osmanska riket fullbordar erövringen av Bulgarien. De kommande fem århundradena är kända som eran av det ”turkiska oket”.

1876 ​​- Nationellt uppror mot ottomanskt styre undertrycks med våld.

1878 – San Stefanofördraget – undertecknat av Ryssland och Turkiet i slutet av deras krig 1877-78 – erkänner ett autonomt Bulgarien.

1908 – Bulgarien förklarar sig vara ett självständigt kungarike. Ferdinand av Saxe-Coburg-Gotha antar titeln tsar.

1914-18 – Första världskriget. Bulgarien allierar sig med Tyskland. Omkring 100 000 bulgariska trupper dödas, de allvarligaste förlusterna per capita av något land som är inblandat i kriget.

1939-45 – Andra världskriget – Sovjetisk armé invaderar det tyskockuperade Bulgarien 1944. Den sovjetstödda Fosterlandsfronten tar makten.

1947 – Ny konstitution enligt sovjetiska linjer upprättar enpartistat.

1991 – Ny konstitution utropar Bulgarien till en parlamentarisk republik och ger ett brett spektrum av friheter.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *