Slovenien

Slovenien flagga

Slovenien är ett litet land i Centraleuropa, men har inom sina gränser alpina berg, täta skogar, historiska städer och en kort sträcka av den Adriatiska kusten.

Slovenien var den första före detta jugoslaviska republiken som gick med i Europeiska unionen, i maj 2004 – kort efter anslutningen till Nato.

Till skillnad från Kroatien eller Bosnien-Hercegovina vann Sloveniens självständighet från Jugoslavien snabbt med relativt få dödsfall. Landet tyckte också att övergången från en statlig ekonomi till den fria marknaden var lättare än de flesta.

Slovenien, som länge ansetts vara en av de bäst presterande nya EU-medlemmarna, drogs in i en djup lågkonjunktur av den europeiska finanskrisen 2012. Detta ledde till massprotester mot korruption och ekonomisk misskötsel från på varandra följande regeringar.

Fakta om Slovenien

Republiken Slovenien

  • Huvudstad: Ljubljana.
  • Befolkning: 2 miljoner.
  • Område: 20 273 kvadratkilometer.
  • Huvudspråk: Slovenska.
  • Huvudreligion: Kristendom.
  • Förväntad livslängd: 76 år (män), 84 år (kvinnor).
  • Valuta: Euro.

Ledare

President: Borut Pahor

Premiärminister för en mitten-vänsterregering mellan 2008-12, Borut Pahor valdes första gången till president i december 2012.

Han vann ett knappt omval i november 2017 och slog Marjan Sarec från det nya LMS-partiet.

Rollen som president är till stor del ceremoniell, men har auktoritet i försvars- och utrikesfrågor.

Premiärminister: Janez Jansa

Valen i juni 2018 gav stora vinster för SDS anti-immigrationspartiet av veteranen och före detta premiärminister Janez Jansa, men han blockerades från att återvända till tjänsten av en minoritetscentrum-vänsterkoalition.

Detta föll isär i februari 2020, när premiärminister Marjan Sarec avgick i ett misslyckat försök att utlysa förtida val, vilket gjorde att Jansa kunde bilda en center-högerkoalition nästa månad – mitt i Covid-19-utbrottet.

Han har lovat att bygga gränsstängsel för att hålla migranter ute och öka förmånerna för barnfamiljer, i likhet med sin populistiska granne Viktor Orban i Ungern.

Janez Jansa har flyttat från mitten till höger under en lång politisk karriär som nästan spårade ur av ett tvåårigt fängelsestraff för korruption 2013, innan författningsdomstolen avslog hans fällande dom efter överklagande.

Media

Sloveniens mediascen är mångsidig och fri.

Huvudtidningarna är privatägda.

Radiosektorn är en blandning av offentligt och privat ägande. Många hushåll är anslutna till kabel-, satellit- eller IPTV (Internet Protocol TV). Det finns ett avancerat digitalt markbundet TV-nätverk (DTT).

I slutet av 2015 var nästan 73% av befolkningen online.

Tidslinje

Några viktiga datum i Sloveniens historia:

1918 – Efter kollapsen av det österrikisk-ungerska imperiet ansluter sig Slovenien till kungariket av serber, kroater och slovener. Kungariket blir senare känt som Jugoslavien.

1941 – Slovenien ockuperas av Nazityskland och Italien under andra världskriget.

1945 – I slutet av kriget blir Slovenien en delrepublik i det kommunistiska Jugoslavien.

1991 – Slovenien förklarar tillsammans med Kroatien sin självständighet. Den jugoslaviska armén ingriper och ett dussintals människor dödas innan Europeiska unionen förmedlar en vapenvila. Den jugoslaviska armén drar sig tillbaka.

2004 – Slovenien går med i Europeiska unionen.

2011-13 – Massprotester mot korruption och ekonomisk misskötsel under den europeiska statsskuldskrisen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *