Malta

Malta flagga

Den maltesiska ögruppen har en historia av kolonial kontroll som sträcker sig över århundraden.

Beläget söder om den italienska ön Sicilien mellan Europa och Nordafrika, har det ockuperats av fenicier, greker, romare, araber, riddarna av Malta och senare Frankrike och Storbritannien.

Självständighet från Storbritannien uppnåddes 1964, efter att det maltesiska folket belönades med George Cross för att försvarat de avgörande militärbaserna där under andra världskriget.

Under århundradena har Maltas strategiska position främjat dess utveckling som en viktig handelsplats, och det är fortfarande ett ledande centrum för container- och godsomlastning.

Malta är ett populärt semestermål och turismen är landets främsta inkomstkälla.

Fakta om Malta

Republiken Malta

  • Huvudstad: Valletta.
  • Befolkning: 436 000.
  • Område: 316 kvadratkilometer.
  • Huvudspråk: Maltesiska, engelska.
  • Huvudreligion: Kristendom.
  • Förväntad livslängd: 80 år (män), 84 år (kvinnor).
  • Valuta: Euro.

Ledare

President: George Vella

George Vella valdes utan motstånd till Maltas tionde president i april 2019 i en parlamentarisk omröstning.

Han är en erfaren arbetarpartipolitiker, som på olika sätt har tjänstgjort som vice premiärminister och utrikesminister.

Presidentskapet är till stor del en symbolisk post.

Premiärminister: Robert Abela

Robert Abela tog över som premiärminister och Labourpartiledare i januari 2020, när hans föregångare Joseph Muscat avgick till följd av mordet på den undersökande journalisten Daphne Caruana Galizia.

Joseph Muscat blev premiärminister i mars 2013, när Labourpartiet återvände till makten efter 15 år i opposition.

Han krediterades för att ha stärkt Maltas ekonomi, men kritiserades för att ha misslyckats med att tygla den korruption som Caruana Galizia undersökte när hon dödades av en bilbomb 2017.

Muscats hantering av mordutredningen orsakade en utbredd ilska och han anklagades för att skydda allierade som var inblandade i utredningen, vilket han förnekar.

Herr Abela, son till tidigare presidenten George Abela, valdes in i parlamentet för första gången 2017 vid 40 års ålder och hade inga ministerposter när han stod för partiledningen mot vice premiärminister Chris Fearne.

Som en kontinuitetskandidat undvek Herr Abela att kritisera Muscat eller hans hantering av utredningen om Caruana Galizias död under ledarskapskampanjen.

Media

Många av Maltas tidningar och programföretag har en stark politisk tillhörighet. Dagstidningar och veckotidningar är på maltesiska och engelska.

Maltesisk radio började i mitten av 1930-talet, delvis för att motverka fascistiska propagandasändningar från Italien.

Tidslinje

Några viktiga datum i Maltas historia:

1814 – Malta blir en kronkoloni i det brittiska imperiet.

1939-1945 – Malta drabbas av kraftiga bombningar av tyska och italienska flygvapen som riktar in sig på allierade baser.

1964 – Självständighet.

1974 – Malta blir republik.

2004 – Malta går med i den Europeiska unionen.

2008 – Malta antar euron.

2020 – Labourpremiärminister Joseph Muscat slutar efter en politisk skandal över mordet på den undersökande journalisten Daphne Caruana Galizia.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *