Bosnien-Hercegovina

Bosnien-Hercegovina flagga

Bosnien-Hercegovina håller på att återhämta sig från ett förödande treårigt krig som åtföljde Jugoslaviens upplösning i början av 1990-talet.

Det är nu en oberoende stat, men förblir delvis under internationell övervakning enligt villkoren i Dayton-fredsavtalet från 1995. Dess tre huvudgrupper är bosniakmuslimer, kroater och serber.

Mer än 100 000 människor dödades och cirka två miljoner fördrevs i kriget, vilket också lämnade infrastrukturen och ekonomin i spillror.

Fredsavtalet inrättade två separata enheter – den bosniak-kroatiska federationen och den bosnienserbiska republiken – som övervakas av en federal regering och ett roterande presidentskap.

Fred har inte fört de två enheterna närmare varandra, och bosnienserbiska ledare lyfter ofta upp möjligheten att skilja sig från vad de kallar en misslyckad stat.

Fakta om Bosnien-Hercegovina

Bosnien och Hercegovina

  • Huvudstad: Sarajevo.
  • Befolkning: 3,5 miljoner.
  • Område: 51 129 kvadratkilometer.
  • Huvudspråk: bosniska, kroatiska och serbiska.
  • Stora religioner: Kristendomen, Islam.
  • Förväntad livslängd: 74 år (män), 79 år (kvinnor).
  • Valuta: Marka.

Ledare

President: Presidentskapet roterar var åttonde månad mellan en serb, en muslim och en kroat.

Ordförandeskapets ansvar ligger till stor del i internationella angelägenheter.

Dessutom har den muslimsk-kroatiska enheten och den bosnienserbiska republiken var sin president.

Premiärminister: Denis Zvizdic

Denis Zvizdic från Muslim Party of Democratic Action blev federal premiärminister i februari 2015, efter att partiet vunnit flest röster i valet i oktober 2014.

En före detta arkitekturlärare, Zvizdic satte upp som mål att gå vidare med Bosniens mål att gå med i Europeiska unionen, och gjorde betydande framsteg i mars när EU:s utrikesministrar godkände ett länge försenat stabiliserings- och associeringsavtal.

Media

Etniska splittringar och skillnaderna mellan enheterna som utgör Bosnien är uppenbara på mediascenen, och kanaler som drivs av de enskilda enheterna är mer populära än det statliga offentliga TV-företaget.

TV är det populäraste mediet. Sektorn är mättad och kommersiella kanaler verkar på en svag reklammarknad.

Cirka 80% av bosnierna är online. Facebook är den vanligaste resursen för sociala medier.

Tidslinje

Några viktiga datum i Bosnien-Hercegovinas historia:

1908 – Osmanska provinsen Bosnien-Hercegovina annekteras till Österrike-Ungern.

1914 – En bosnienserbisk student, Gavrilo Princip, mördar den österrikiske ärkehertigen Franz Ferdinand i Sarajevo. Detta utlöser första världskriget.

1918 – Österrike-Ungern kollapsar i slutet av kriget. Bosnien-Hercegovina blir en del av det framtida Jugoslavien.

1941 – Bosnien-Hercegovina annekteras av den pro-Hitler kroatiska marionettstaten. Tusentals serber, judar och zigenare skickas till dödslägren.

1945 – Bosnien-Hercegovina befriades efter en kampanj av kommunistiska partisaner.

1945-1991 – Bosnien är en del av den socialistiska federala republiken Jugoslavien.

1992 – Efter kommunismens kollaps bildar kroatiska och muslimska nationalister en taktisk allians och överröstar serber vid en folkomröstning om självständighet.

1992-1995 – Bittert etniskt förankrat inbördeskrig som involverade bosniska muslimer, serber och kroater. Fredsavtalet från Dayton skapar två enheter av ungefär lika storlek, en för bosniska muslimer och kroater, den andra för serber. En internationell fredsbevarande styrka sätts in.

2016 – Den tidigare bosnienserbiske ledaren Radovan Karadzic döms för folkmord och krigsförbrytelser för sin roll i kriget, och hans militärbefälhavare Ratko Mladic döms året därpå. Bosnien ansöker formellt om medlemskap i EU.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *