Finland

Finland flagga

Trots sin relativt lilla befolkning har Finland varit en trendsättare på många områden sedan självständigheten 1917.

Den får genomgående bra betyg i internationella mätningar för stabilitet, frihet, allmän säkerhet och sociala framsteg

Dess parlament var det första som antog fullständig jämställdhet, och gav män och kvinnor rätt att inte bara rösta utan också ställa upp i valet 1906.

Finland förklarade sig självständigt från Ryssland 1917, men efter att Sovjetunionen besegrats under andra världskriget, var det tvunget att tolerera ett starkt inflytande från Moskva fram till slutet av det kalla kriget.

Fakta om Finland

Republiken Finland

  • Huvudstad: Helsingfors.
  • Befolkning: 5,5 miljoner.
  • Yta: 338 145 kvadratkilometer.
  • Huvudspråk: Finska, svenska.
  • Huvudreligion: Kristendom.
  • Förväntad livslängd: 79 år (män), 84 år (kvinnor).
  • Valuta: Euro.

Ledare

President: Sauli Niinisto

Sauli Niinisto vann presidentvalet 2012 och blev landets första konservativa statschef på fem decennier.

Den proeuropeiska politikerns seger antydde att väljarna ville behålla landet i euroområdet, trots farhågor över EU:s räddningsaktioner.

Niinisto är krediterad för att ha lett Finlands ekonomi mot tillväxt efter Sovjetunionens kollaps under hans tid som finansminister från 1996 till 2001.

Finlands president har en till stor del ceremoniell roll med färre befogenheter nu än under tidigare decennier, men kan vara en viktig opinionsbildare.

Niinisto vann bekvämt en andra mandatperiod i valet i januari 2018.

Premiärminister: Sanna Marin

Socialdemokraten Sanna Marin tog över som premiärminister i en mitten-vänsterkoalition i december 2019, efter att hennes föregångare Antti Rinne avgick på grund av sin hantering av en poststrejk. Herr Rinne, ledaren för det socialdemokratiska partiet, hade kommit till makten i juni 2019 efter att ha besegrat center-högerregeringen i valet i april.

Hans koalition, den första som leddes av Socialdemokraterna sedan 2003, lovade att höja skatter och utgifter för att bevara landets generösa välfärdsstat.

Marin, den avgående transport- och kommunikationsministern, är 34 år gammal, vilket gör henne till Finlands yngsta premiärminister.

Media

TV är det populäraste mediet. Public Broadcaster Yle verkar vid sidan av kommersiella nätverk.

Mediefrihetens tillstånd värderas högt av internationella pressfrihetsorganisationer.

Cirka 94% av finländarna är online.

Tidslinje

Några viktiga händelser i Finlands historia:

1809 – Finland överlåts till Ryssland av Sverige, som har dominerat landet sedan 1300-talet. Finländarna behåller en betydande grad av självstyre.

1899 och framåt – Försök till förryskning av Finland, inklusive inskrivning av finska män till den ryska armén och införandet av ryska som officiellt språk. Kampanjen för civil olydnad börjar.

1906 – I parlamentets lag fastställs allmän rösträtt, inklusive rätten för kvinnor att ställa upp för valda poster, för första gången i Europa.

1917 – Den ryska revolutionen tillåter Finland att förklara sitt självständigt.

1918 – Inbördeskrig. Ett uppror av vänsterns rödgardister slås ned av general Carl Gustaf Emil Mannerheim.

1939 – Vinterkrig. Trots hårt motstånd mot invaderande sovjetiska trupper, tvingas finnarna avstå 10% av sitt territorium.

1941-44 – Fortsättningskriget. Konflikt mellan Finland och Sovjetunionen under andra världskriget, som slutade med vapenstillestånd och Finland fick betala skadestånd.

1948 – Finland undertecknar vänskapsfördrag med Sovjetunionen och för under hela det kalla kriget en politik för vänlig neutralitet gentemot Moskva.

1992 – Vänskapsavtalet med Sovjetunionen från 1948 förklarades ogiltigt efter Sovjetunionens kollaps. Finland vänder sig alltmer mot väster.

1995 – Finland går med i Europeiska unionen.

December 2016 – Finland tar sig ur en ekonomisk nedgång som varar i nästan ett decennium.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *