Lettland

Lettland flagga

Beläget i nordöstra Europa med en kustlinje längs Östersjön, har Lettland gränser till Estland, Ryssland, Vitryssland och Litauen. Det har språkliga band med Litauen i söder och historiska och religiösa band med Estland i norr.

Inte mycket mer än ett decennium efter att Lettland återvann självständighet under Sovjetunionens bortgång välkomnades Lettland som medlem av Europeiska unionen i maj 2004. Beskedet kom några veckor efter att landet gick med i Nato.

Lettland var i århundraden främst ett jordbruksland, med sjöfart, fiske och skogsbruk som andra viktiga ekonomiska faktorer.

Liksom sina baltiska grannar har Lettland gjort en snabb övergång till den fria marknaden sedan början av 1990-talet.

Mer än en fjärdedel av befolkningen är i första hand rysktalande, och ryska propagandainsatser i detta samhälle är en källa till oro för de lettiska myndigheterna.

Ledare

President: Raimonds Vejonis

Raimonds Vejonis valdes i juni 2015 efter fem omröstningar i Lettlands parlament med 100 medlemmar.

Herr Vejonis tidigare position som försvarsminister sågs som en möjlig fördel för att hantera ökade militära och politiska spänningar med grannlandet Ryssland.

Även om det i allmänhet är en ceremoniell post, kan Lettlands president lägga in sitt veto mot lagstiftning, utlysa folkomröstningar och har ett visst spelrum när det gäller att nominera premiärministern för parlamentariskt godkännande.

Premiärminister: Arturs Krisjanis Karins

Arturs Krisjanis Karins blev premiärminister i januari 2019 i spetsen för en koalition av fem konservativa och liberala partier, exklusive det pro-ryska Harmony-partiet som hade vuxit fram som det största blocket i parlamentet efter valet i oktober 2018.

Herr Karins föddes i den amerikanska delstaten Delaware av lettiska emigrerande föräldrar och tog en doktorsexamen i lingvistik innan han emigrerade till Lettland och började arbeta.

Han valdes in i parlamentet 2002 som parlamentsledamot för center-högerpartiet New Era Party, och fortsatte som ekonomiminister innan han blev medlem av Europaparlamentet.

Han var det konservativa Unity-partiets kandidat till premiärposten vid valet 2018.

Media

Media fungerar fritt, med få lagliga restriktioner. En lag ger dock fängelsestraff för förtal och uppvigling till rashat.

Tidningar – alla privatägda – speglar en mängd olika politiska åsikter. Många titlar har drabbats av minskande upplagor.

År 2015 var omkring 82% av letterna online.

Tidslinje

Några viktiga händelser i Lettlands historia:

1800-talet – Lettland är under ryskt styre.

1917-20 – Lettiska frihetskriget. Efter den ryska revolutionen kämpar Lettland för att etablera sin självständighet mot de sovjetiska ryska och tyska arméerna.

1920 – Sovjetryssland erkänner Lettlands självständighet.

1940 – Sovjetunionen annekterar Lettland, tillsammans med grannländerna Estland och Lettland. Massdeportationer till Sibirien och Centralasien följer.

1941 – Nazityskland invaderar. Omkring 70 000 lettiska judar dödas av nazistiska dödsskvadroner och lettiska paramilitära enheter.

1944 – Den sovjetiska armén återvänder, vilket förebådar ytterligare vågor av deportationer och förtryck av motståndet mot det sovjetiska styret.

1991 – Självständigheten återställd.

2004 – Lettland går med i Europeiska unionen och Nato.

2014 – Lettland går med i euroområdet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *