Schweiz

Schweiz flagga

Ett landlåst, bergigt land, Schweiz geografiska läge i Centraleuropa och studerade neutralitet har gett det tillgång och politisk stabilitet för att bli ett av världens rikaste länder.

Schweiz har i århundraden varit en neutral stat, vilket innebär att det inte kan delta i väpnade konflikter om det inte angrips. Dess styrkor kan endast användas för självförsvar och inre säkerhet.

Den gick med i FN först 2002. Omgiven av Europeiska unionen har den vacklat mellan att söka närmare engagemang med sin mäktiga granne och andra internationella organisationer, och att föredra en mer isolationistisk väg.

Folket får direkt inflytande över sina egna angelägenheter under Schweizs system för direkt demokrati, som inte har någon motsvarighet i något annat land.

De bjuds in till valurnorna flera gånger om året för att rösta i nationella eller regionala folkomröstningar och folkinitiativ.

Fakta om Schweiz

Schweiziska edsförbundet

  • Huvudstad: Bern.
  • Befolkning: 8,3 miljoner.
  • Yta: 41 284 kvadratkilometer.
  • Huvudspråk: Tyska, franska, italienska, romansch.
  • Huvudreligion: Kristendom.
  • Förväntad livslängd: 81 år (män), 85 år (kvinnor).
  • Valuta: Schweiziska franc.

Ledare

Förbundspresident (roterande): Guy Parmelin

Schweiz är ovanligt när det gäller att ha en kollektiv statschef, federala rådet med sju medlemmar, som fungerar som landets kabinett.

Rådet inrättades genom grundlagen från 1848, som fortfarande gäller idag.

Ledamöterna väljs för fyraårsperioder av en gemensam session av båda kamrarna i parlamentet, även om förändringar i medlemskapet i praktiken är sällsynta, vilket gör förbundsrådet till en av världens mest stabila regeringar.

Valet av en ny kvinnlig minister till förbundsrådet i september 2010 gav regeringen en majoritet av kvinnor för första gången i landets historia.

Varje år, av tradition, fyller en annan medlem av rådet den i stort sett ceremoniella posten som federal president på roterande basis. Ämbetet ger inte status som statschef, som innehas gemensamt av alla rådmän.

Guy Parmelin – presidenten för 2021 – har varit medlem i förbundsrådet i fem år, var vicepresident 2020 och chef för avdelningen för ekonomiska frågor, utbildning och forskning från 2019.

Dessförinnan var han chef för departementet för försvar, civilskydd och idrott och är medlem i det högerorienterade schweiziska folkpartiet.

Media

Media domineras av det offentliga Swiss Broadcasting Corporation (SRG SSR), som verkar på franska, tyska, italienska och romanska.

Största delen av finansieringen kommer från intäkter från tv-licenser. Väljarna avvisade ett förslag om att slopa avgiften i en folkomröstning 2018.

Tidslinje

Några nyckeldatum i Schweiz historia:

1291 – Det schweiziska förbundets ursprung när tre kantoner bildar en allians för att motstå kontroll utifrån.

1815 – I kölvattnet av Napoleonkrigen fastställs Schweiz gränser – och territoriets neutralitet – vid Wienkongressen.

1939-45 – Schweiz förklarar neutralitet i början av andra världskriget.

1971 – Kvinnor får rösträtt i federala val.

1998 – Schweiziska banker kommer överens om kompensationsavtal på 1,25 miljarder dollar med överlevande och familjer från Förintelsen.

2002 – Schweiz blir medlem i FN.

2009 – Schweiz säger att de kommer att slappna av sina regler om banksekretess för att tillåta finansiella institutioner att samarbeta med internationella utredningar om skatteflykt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *