Belgien

Belgien flagga

För att vara ett så litet land har Belgien varit en stor europeisk spelare genom århundradena.

Det ockuperades av Tyskland under första och andra världskrigen, och har upplevt en ekonomisk boom under de senaste 50 åren för att bli en västeuropeisk liberal demokratimodell.

Det har dock också funnits en växande klyfta mellan det huvudsakligen holländsktalande norra och det huvudsakligen fransktalande södern, liksom en oro för framväxten av islamisk extremism bland invandrargrupper i huvudstaden Bryssel.

Bryssel är högkvarter för Europeiska unionen och den nordatlantiska fördragsorganisationen (Nato), vilket gör det till det polyglotta hemmet för en armé av internationella diplomater och tjänstemän.

Fakta om Belgien

Konungariket Belgien

  • Huvudstad: Bryssel.
  • Befolkning: 11,5 miljoner.
  • Yta: 30 528 kvadratkilometer.
  • Huvudspråk: Nederländska, franska.
  • Förväntad livslängd: 79 år (män), 84 år (kvinnor).
  • Valuta: Euro.
  • Huvudreligion: Kristendom.

Ledare

Monark: Kung Philippe

Kung Philippe efterträdde tronen i juli 2013 efter abdikationen av sin far, den 79-årige Albert II, som avgick av hälsoskäl.

Respekt för monarkin är en av de få faktorer som korsar klyftan i Belgien, och kung Albert utövade sin konstitutionella auktoritet när han gav råd till politiska ledare om bildandet av en regering under det parlamentariska dödläget 2010-2011.

Premiärminister: Alexander De Croo

Finansminister De Croo tog över i oktober 2020 från en interimsregering ledd av Sophie Wilmès, som nu fungerar som utrikesminister.

Herr De Croo, en liberal flamländsk politiker, har varit vice premiärminister med olika ansvarsområden sedan 2012. Han leder en sjupartikoalition av liberaler, socialister, gröna och kristdemokrater.

Media

Belgiska sändningar speglar landets unika politiska och språkliga karaktär. Kultursamhällena, snarare än de federala myndigheterna, ansvarar för att reglera radio och TV.

Tidslinje

Några viktiga datum i Belgiens historia:

1830 – Självständighetsförklaring från Nederländerna.

1914-18 – Första världskriget – ockuperat av Tyskland.

1940-45 – Andra världskriget – tysk ockupation.

1993 – Konstitutionen ändrades för att erkänna indelning av landet i tre administrativa regioner: Flandern, Vallonien och Bryssel.

2002 – Euro ersätter belgisk franc.

Mars 2016 – Islamiska statens självmordsbombare dödade 35 personer i attacker mot Bryssel.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *