Frankrike är känt över hela världen för sitt kök, sitt mode, sin kultur och sitt språk.
En nyckelspelare på den globala scenen och ett land i Europas politiska hjärta, betalade ett högt pris både ekonomiskt och mänskligt under de två världskrigen.
Åren som följde såg utdragna konflikter som kulminerade i självständighet för Algeriet och de flesta andra franska kolonier i Afrika, samt avkolonisering i Sydostasien.
Frankrike var en av grundarna till den europeiska integrationen då kontinenten försökte byggas upp igen efter andra världskrigets förödelse.
Fakta om Frankrike
Den franska republiken
- Huvudstad: Paris.
- Befolkning: 63,5 miljoner.
- Yta: 543 965 kvadratkilometer.
- Huvudspråk: Franska.
- Huvudreligion: Kristendom.
- Förväntad livslängd: 78 år (män), 85 år (kvinnor).
- Valuta: Euro.
Ledare
President: Emmanuel Macron
Emmanuel Macron, en före detta ekonomiminister som aldrig hade haft ett ämbete tidigare, vann omvalet av presidentvalet i maj 2017 med en avgörande marginal över sin högerextrema utmanare Marine Le Pen.
Den 39-årige före detta bankiren lanserade en oberoende kampanj för presidentskapet drygt ett år före valet, och hans En Marche! rörelsen skapade tillräckligt med stöd från mitten-högern och vänstern för att slå ut de traditionella socialistiska och republikanska partikandidaterna i den första omröstningen.
Året därpå sjönk president Macrons popularitet när han försökte se över ekonomin, med stora gatuprotester i november 2018 över hans försök att avvänja allmänheten från fossila bränslen genom prishöjningar.
Premiärminister: Jean Castex
President Macron utsåg Jean Castex till premiärminister i juli 2020, efter att Edouard Philippe avgått i kölvattnet av en dålig uppvisning för det regerande La République En Marche! parti i kommunalvalet.
Borgmästaren i staden Prades i södra Frankrike och en medlem av det konservativa oppositionspartiet Republikanerna tills tidigare på året blev herr Castex en nationell figur som tjänsteman som ansvarar för att lätta på Frankrikes nerstängning efter coronaviruset i juni.
Philippe, också medlem av republikanerna, hade anslutit sig till regeringen för att stödja president Macrons ansträngningar att reformera arbetslagstiftningen och den offentliga sektorn.
Media
TV är Frankrikes mest populära medium. Flaggskeppsnätverket, TF1, är privatägt och offentliga France Televisions finansieras av TV-licensavgiften och reklamintäkter.
Satellit och kabel erbjuder en mängd kanaler. Frankrike är också en kraft i internationella TV- och radiosändningar.
Tidslinje
Några nyckeldatum i Frankrikes historia:
1789 – Franska revolutionen avslutar monarkins styre som går tillbaka till 900-talet; följt av upprättandet av den första republiken.
1804-1814 – Napoleon Bonaparte kröner sig själv till kejsare av det första franska imperiet; en rad militära framgångar lägger det mesta av det kontinentala Europa under hans kontroll.
1815 – Napoleon besegrade i slaget vid Waterloo; monarkin återupprättad.
1914-18 första världskriget – Massiva offer i skyttegravar i nordöstra Frankrike; 1,3 miljoner fransmän dödas och många fler skadas i slutet av kriget.
1939-45 – Andra världskriget – Tyskland ockuperar stora delar av Frankrike. Vichyregimen i det o-ockuperade södern samarbetar med nazister. General de Gaulle, underkrigssekreterare, etablerar en exilregering i London och senare Alger. Franska motståndets uppgång.
1946-58 – Fjärde republiken präglas av ekonomisk återuppbyggnad och starten på självständighetsprocessen för många av Frankrikes kolonier.
1957 – Frankrike ansluter sig till Västtyskland och andra europeiska nationer i bildandet av Europeiska ekonomiska gemenskapen (EEC), nu känd som Europeiska unionen.
1958 – Charles De Gaulle återvänder till makten efter krisen i Algeriet och grundar den femte republiken, med ett starkare presidentskap.
1962 – Algeriet beviljas självständighet från det franska kolonialstyret.
1969 – De Gaulle lämnar ämbetet. Georges Pompidou valdes till president.
1981 – Socialistkandidaten Francois Mitterrand väljs till president.
1995 – Jacques Chirac valdes till president, vilket avslutade 14 år av socialistiskt styre.
2017 – Emmanuel Macron bryter det gaullistiska/republikansk-socialistiska greppet om presidentposten genom sin La République En Marche! rörelse som får stöd från både mitten-höger och mitten-vänster.