Nederländernas namn speglar dess låglänta topografi, med mer än en fjärdedel av dess totala yta under havsytan.
Nu en konstitutionell monarki, började landet sitt självständiga liv som republik på 1500-talet, då grunden lades för att det skulle bli en av världens främsta sjöfartshandelsnationer.
Även om de traditionellt tillhörde EU:s ivrigare förespråkare, upprepade holländska väljare de i Frankrike genom att förkasta den föreslagna EU-konstitutionen i en folkomröstning 2005.
Nederländerna har producerat många av världens mest kända artister från Rembrandt och Vermeer på 1600-talet till Van Gogh på 1800-talet och Mondrianus på 1900-talet. Det lockar besökare från hela världen.
Fakta om Nederländerna
Konungariket Nederländerna
- Huvudstad: Amsterdam; regeringssäte: Haag.
- Befolkning: 17 miljoner.
- Yta: 41 864 kvadratkilometer.
- Huvudspråk: Nederländska.
- Huvudreligion: Kristendomen.
- Förväntad livslängd: 80 år (män), 84 år (kvinnor).
- Valuta: Euro.
Ledare
Statschef: Kung Willem-Alexander
Kung Willem-Alexander blev den första nederländska manliga monarken på mer än ett sekel i april 2013 när hans mor Beatrix abdikerade för att avsluta en 33-årig regeringstid.
Generationsväxlingen i House of Orange-Nassau gav Nederländerna ett ögonblick av firande och festligheter i en tid av lågkonjunktur orsakad av den europeiska ekonomiska krisen.
Den mycket älskade Beatrix avslutade sin regeringstid i en nationell tv-sänd ceremoni där tusentals orangeklädda människor jublade utanför. Hennes pensionering följde i sin mors och mormors tradition.
Premiärminister: Mark Rutte
Premiärminister Mark Ruttes nya fyrpartiskoalition svors in i oktober 2017 efter att det tagit rekordstora 225 dagar att snickra ihop den nya regeringen.
Ruttes företagsvänliga VVD-parti vann flest platser i valet i mars, men han föll långt ifrån en majoritet med landets politiska landskap splittrat av uppgången för det högerextrema, anti-islamska frihetspartiet och kollapsen av det traditionella Arbetarparti.
Koalitionen kan visa sig bräcklig eftersom den bara har en majoritet på en mandat. Den består av hans liberala VVD, det centristiska D66 och de konservativa kristna partierna CDA och Christian Union, vilket markerar en riktning åt höger.
Rutte har styrt landet sedan oktober 2010.
Media
Den holländska inställningen till public radio-sändning är unik. Program görs av grupper som speglar politiska eller religiösa strömningar eller andra intressen. Dessa organisationer tilldelas sändningstid i TV och radio, beroende på antalet medlemmar de har.
Offentlig radio och TV möter hård konkurrens från kommersiella stationer. Tittarna har tillgång till ett brett utbud av inhemska och utländska kanaler, främst tack vare en av de högsta kabelhastigheterna i Europa. Varje provins har minst en lokal offentlig TV-kanal. De tre nationella offentliga TV-stationerna har höga publikandelar.
Tidslinje
Några nyckeldatum i Nederländernas historia:
1914-1918 – Nederländerna bibehåller sin neutralitet under första världskriget.
1940 – Nazityskland invaderar. Den holländska kungafamiljen flyr till England, tillsammans med det holländska kabinettet. Den holländska armén är övermanad och Nederländerna kapitulerar.
1944 – När de allierade styrkorna rycker fram mot Tyskland, blir Nederländerna platsen för bittra strider.
1945 – Ockupationen upphör med de tyska styrkornas kapitulation i Nederländerna. Nederländerna fortsätter med att bli en medlem i FN.
1949 – Nederländska Ostindien, som hade ockuperats av Japan under andra världskriget, får sin självständighet som Indonesien.
1949 – Nederländerna överger sin neutralitetspolitik och går med i Nato.
1952 – Nederländerna är en av grundarna av Europeiska kol- och stålgemenskapen, som fem år senare blir Europeiska ekonomiska gemenskapen.
1975 – Den holländska kolonin Surinam uppnår självständighet. Hundratusentals surinamer emigrerar till Nederländerna.
1980 – Drottning Juliana abdikerar; Beatrix blir drottning.
2002 – Euro ersätter holländska gulden.
2013 – Drottning Beatrix abdikerar; hennes son Willem-Alexander blir kung.