Irland kom ur konflikten som markerade dess födelse som en självständig stat för att bli en av Europas ekonomiska framgångshistorier under det sista decenniet av 1900-talet.
Efter att landet gick med i Europeiska gemenskapen 1973 förvandlades det från ett till stor del jordbrukssamhälle till en modern, högteknologisk ekonomi.
Ekonomin kollapsade dock efter den globala finanskrisen 2008. Med hjälp av en internationell räddningsaktion har Irland återhämtat sig igen.
Dess starka litterära och musikaliska traditioner, såväl som dess långa historia av emigration, har gett Irland en internationell kulturell närvaro som inte står i proportion till dess storlek.
1921 delade den brittiska regeringen upp ön i den huvudsakligen protestantiska norra delen och den huvudsakligen katolska södern, och planerade att behålla båda regionerna i Storbritannien. Södern avskiljde sig dock 1922, medan Nordirland valde att stanna kvar.
Nordirland såg därefter årtionden av våldsam konflikt mellan de som kämpade för ett enat Irland och de som ville stanna i Storbritannien, tills ett gemensamt avtal om maktdelning trädde i kraft 1999.
Fakta om Irland
- Huvudstad: Dublin.
- Befolkning: 4,6 miljoner.
- Område: 70 182 kvadratkilometer.
- Huvudspråk: Engelska, irländska.
- Huvudreligion: Kristendom.
- Förväntad livslängd: 78 år (män), 83 år (kvinnor).
- Valuta: Euro.
Ledare
President: Michael D Higgins
Michael D Higgins, en veteran vänsterpolitiker, poet och människorättsaktivist valdes till president 2011.
Han är en före detta universitetslektor i Galway och publicerad poet som har ägnat sin fyra decenniums politiska karriär som en förkämpe för irländsk kultur och vänstermål över hela världen. Han är irländsktalande.
Presidenten har en liten makt utöver möjligheten att hänskjuta potentiellt grundlagsstridig lagstiftning till Högsta domstolen, men har en viktig symbolisk roll i att representera Irland på nationell och internationell nivå.
Premiärminister (Taoiseach): Micheál Martin
Fianna Fáil-ledaren tog över som chef för en koalitionsregering med den traditionella rivalen Fine Gael och Miljöpartiet i juni 2020, efter att tätt val i februari hade placerat det återuppväckta vänsterpartiet Sinn Féin på andra plats.
En lång ministerkarriär sedan 1990-talet har försett honom med stor erfarenhet av ekonomiska och utrikesfrågor, och Martins första prioritet har varit att hantera covid-19-pandemin.
Men de ekonomiska konsekvenserna av Storbritanniens utträde ur Europeiska unionen kommer sannolikt att uppta de första åren av hans administration.
Fine Gael-ledaren Leo Varadkar blir vice premiärminister, och de två partiledarna ska byta plats i december 2022. Det är första gången de två huvudpartierna sitter tillsammans i regeringen.
Media
Public Raidio Teilifis Eireann (RTE) tillhandahåller TV, radio och onlinetjänster på engelska och irländska och är huvudaktören inom sändningssektorn.
Medier verkar fritt, även om Reportrar utan gränser har väckt oro över effekterna av ett högkoncentrerat medieägande.
Tidslinje
Några viktiga datum i Irlands historia:
1801 – Konungariket Irland annekteras till Storbritannien under unionsakten.
1840-talet – Stor potatissvält: Irlands basskörd misslyckas, och då svälter en miljon människor ihjäl och tvingar många fler att fly utomlands.
1916 – Nationalister arrangerar påskupproret, intar det allmänna postkontoret i Dublin och utropar en oberoende irländsk republik. Resningen krossas av britterna som avrättar dess ledare. Den irländska allmänheten är upprörd.
1919 – Under ledning av Eamonn De Valera inrättar den nationalistiska rörelsen Sinn Fein en Dublinförsamling, som återigen utropar irländsk självständighet. En gerillakampanj av den irländska republikanska armén, eller IRA, mot brittiska styrkor börjar med stora offer på båda sidor.
1921 – Anglo-irländska fördraget upprättar Free State, ett oberoende herravälde för den brittiska kronan med full inre självstyresrätt, uppdelad från Nordirland. Missnöje med fördraget föranleder det år långa irländska inbördeskriget.
1949 – Självständighet. Irland och lämnar det brittiska samväldet.
1973 – Irland går med i Europeiska ekonomiska gemenskapen.
Början av 1980-talet – Irland står inför allvarliga ekonomiska problem, med stigande skulder och arbetslöshet.
Mitten av 1990-talet – mitten av 2000-talet – Snabb ekonomisk tillväxt ger Irland ett rykte som ”den keltiska tigern”.
2008 – Den globala finanskrisen slår hårt mot Irland. 2010 kommer man överens om en räddningsaktion med EU och IMF.