Luxemburg

Luxemburg flagga

Storhertigdömet Luxemburg – ett litet land omslutet av Belgien, Frankrike och Tyskland – är ett framstående finanscentrum.

Med rötter som sträcker sig tillbaka till 1000-talet, är Luxemburgs historia nära sammanflätad med de mer mäktiga grannarnas, särskilt Tyskland.

Många av dess invånare är trespråkiga och talar franska, tyska och luxemburgska.

Trots att Luxemburg förklarade sin neutralitet ockuperades Tyskland av Tyskland under båda världskrigen.

Efter förnyad ockupation under andra världskriget övergav Luxemburg sin neutralitet och blev en entusiast i frontlinjen för ett internationellt samarbete.

Luxemburgs välstånd baserades tidigare på ståltillverkning. Med nedgången för den branschen diversifierade Luxemburg sig och är nu mest känt för sin status som Europas mäktigaste investeringsförvaltningscenter.

Fakta om Luxemburg

Storhertigdömet Luxemburg

  • Huvudstad: Luxemburg.
  • Befolkning: 523 000.
  • Yta: 2 586 kvadratkilometer.
  • Huvudspråk: Franska, tyska, luxemburgska.
  • Huvudreligion: Kristendom.
  • Förväntad livslängd: 78 år (män), 83 år (kvinnor).
  • Valuta: Euro.

Ledare

Statschef: Storhertig Henri

Den regerande storhertigen av Luxemburg fick titeln 2000, efter sin far Jeans abdikation. Han hade redan utövat monarkens konstitutionella befogenheter sedan 1998.

Född 1955 studerade den blivande storhertigen Henri politik i Genève, där han träffade sin kubanska fru Maria Teresa. Han genomgick senare officersutbildning vid Storbritanniens Sandhurst Academy.

Statschefens konstitutionella roll är till stor del ceremoniell och 2008 begränsade parlamentet den ytterligare genom att upphäva monarkens vetorätt mot lagstiftning.

Premiärminister: Xavier Bettel

Xavier Bettel bildade en regering i december 2013 efter snabbval i oktober där hans demokratiska parti, socialisterna och de gröna dök upp med en liten majoritet över den största övergripande gruppen, det konservativa kristna sociala partiet.

Omröstningen utlystes efter att Jean-Claude Juncker från Christian Social Party, som varit premiärminister sedan 1995, förlorat sin majoritet i parlamentet när socialisterna lämnade hans koalition i juli 2013 på grund av en telefonavlyssningsskandal.

Kristna sociala partiet hade suttit i regering sedan 1979.

Mr Bettel, borgmästare i Luxemburg mellan 2011 och 2013, är landets första öppet homosexuella premiärminister.

Media

Luxemburg har ett enormt medieinflytande och har en lång tradition av att driva radio- och TV-tjänster för en alleuropeisk publik, inklusive de i Frankrike, Tyskland och Storbritannien.

Generationer av brittiska lyssnare växte upp med Radio Luxembourg, som skickade popmusikprogram till Storbritannien. ”The Great 208” finns inte längre, men mediekoncernen RTL är fortfarande en nyckelspelare på mediemarknader över hela Europa.

Luxemburgs mediaimperium sträcker sig till skyarna. Det är hem för Europas största satellitoperatör, Societe Europeenne des Satellites (SES), som driver Astra-flottan.

Tidslinje

Några viktiga datum i Luxemburgs historia:

1914 – Första världskriget. Luxemburg är ockuperat av Tyskland fram till 1918.

1920 – Luxemburg går med i Nationernas Förbund.

1921 – Luxemburg går in i en ekonomisk union med Belgien.

1940-44 – Luxemburg ockuperas återigen av Tyskland under andra världskriget.

1957 – Luxemburg blir grundare av Europeiska ekonomiska gemenskapen, en föregångare till Europeiska unionen.

2000 – Kronprins Henri blir storhertig av Luxemburg efter sin far Jeans abdikation.

2009 – G20 lägger till Luxemburg på ”grå listan” över länder med tvivelaktiga bankarrangemang. Kort därefter berömmer Organisationen för ekonomiskt samarbete och utveckling (OECD) Luxemburg för att ha förbättrat finansiell transparens med avtal med ett dussin länder.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *