Tjeckien

Tjeckien flagga

En del av Tjeckoslovakien fram till ”sammetsskilsmässan” i januari 1993, Tjeckien har en robust demokratisk tradition, en högt utvecklad ekonomi och ett rikt kulturarv.

Det återuppstod efter över 40 år av kommunistiskt styre 1990, och var den första tidigare östblocksstaten som fick status som en utvecklad ekonomi. Det gick med i Europeiska unionen 2004.

Det kommunistiska styret hade varat sedan 1948, när det återställda demokratiska systemet från förkrigstiden störtades i en sovjetiskt stödd kupp. ”Pragvåren” 1968, när kommunistledaren Alexander Dubcek försökte få till liberala reformer, krossades av Warszawapaktens stridsvagnar.

1989, när ridån gick ner för kommunismen i Kreml, framträdde den dissidenta dramatikern Vaclav Havel som galjonsfiguren för landets ”sammetsrevolution” och blev den första presidenten i det postkommunistiska Tjeckoslovakien.

Fakta om Tjeckien

  • Huvudstad: Prag.
  • Befolkning: 10,6 miljoner.
  • Område: 78 866 kvadratkilometer.
  • Huvudspråk: Tjeckiska.
  • Huvudreligion: Kristendom.
  • Förväntad livslängd: 76 år (män), 83 år (kvinnor).
  • Valuta: Koruna.

Ledare

President: Milos Zeman

Milos Zeman, en tidigare premiärminister, vann en andra mandatperiod som president i januari 2018.

Herr Zeman var 73 år när han omvaldes och satsade på en populistisk anti-invandringshållning för att knappt slå Jiri Drahos, en mainstream proeuropeisk akademiker, i omröstningen.

President Zeman är den siste i trion av tungviktare som formade landets historia efter 1989, tillsammans med Vaclav Havel, den antikommunistiske dissidenten och senare presidenten som dog 2011, och Vaclav Klaus, en före detta center-högerpremiärminister och president. 2003-2013.

Premiärminister: Petr Fiala

Det populistiska ANO-partiet led ett överraskande nederlag vid valet i oktober 2021, efter fyra år vid makten, i händerna på center-högerkoalitionen Spolu ledd av Petr Fiala.

President Zemans dåliga hälsa försenade utnämningen av den nya regeringen till slutet av november.

ANO-ledaren Andrej Babis tid i ämbetet överskuggades av bedrägerianklagelser, kollapsen av en stor energileverantör och offentlig kritik av hans svar på Covid-19-pandemin.

Media

Privata radio- och TV-stationer ger hård konkurrens till sina offentliga rivaler.

Public broadcaster Ceska Televize driver flera nätverk, inklusive en 24-timmars nyhetskanal.

Organisationer för mediefrihet har uttryckt oro över koncentrationen av medieägande.

Tidslinje

Några viktiga datum i tjeckisk och tjeckoslovakisk historia:

1918 – Republiken Tjeckoslovakien utropas. Tomas Masaryk valdes till president.

1935 – Masaryk efterträddes som president av Edvard Benes.

1939 – Nazisternas invasion av tjeckiska länder som blir ett tyskt protektorat. Slovakien utropas till en självständig stat under den profascistiske ledaren Jozef Tiso.

1940 – Benes upprättar exilregering i London.

1945 – Sovjetiska trupper går in i Prag. Benes återvänder och utfärdar dekret som lägger grunden för utvisningen av över två och en halv miljoner sudettyskar och mer än en halv miljon etniska ungrare.

1946 – Det tjeckoslovakiska kommunistpartiets (CPCz) ledare Klement Gottwald blir premiärminister i en maktdelande regering efter nationella val.

1968 – ”Pragvåren” under den reformorienterade ledaren Alexandr Dubcek krossas när sovjetledda Warszawapaktstrupper invaderar.

1969 – Gustav Husak ersätter Dubcek som kommunistpartiets ledare.

1975 – Husak blir president.

1977 – En grupp dissidenter inklusive dramatikern Vaclav Havel publicerar Charter 77 som kräver återställande av medborgerliga och politiska rättigheter.

1989 – Massiva protester på Prags gator tvingar fram avgången av den hårdföra kommunistpartiets ledning i det som kallas ”sammetsrevolutionen”. Den federala församlingen avskaffar kommunisternas konstitutionella maktinnehav. Vaclav Havel valdes till president.

1990 – Landet omdöpt till Tjeckien och Slovakien. Första fria valet sedan 1946.

1991 – Sovjetiska styrkor drar sig tillbaka.

1993 – Tjeckoslovakien slutför en ”sammetsskilsmässa” som resulterar i två oberoende länder, Tjeckien och Slovakien. Vaclav Havel valdes till Tjeckiens president.

1996 – Vaclav Klaus omvaldes till premiärminister i en minoritetskoalitionsregering efter Tjeckiens första allmänna val sedan dess oberoende.

1998 – Havel omvaldes till president för ytterligare fem år.

1999 – Tjeckien blir fullvärdig medlem i Nato.

2004 – Tjeckien är en av 10 nya nationer som går med i EU.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *