Ungern

Ungern flagga

Ungern spårar sin historia tillbaka till magyarerna, en allians av semi-nomadiska stammar från södra Ryssland och Svarta havets kust som anlände till regionen på 800-talet.

Efter århundraden som ett mäktigt medeltida kungarike var Ungern en del av det ottomanska och sedan habsburgska imperiet från 1500-talet och framåt, och växte fram som ett självständigt land igen efter första världskriget.

Efter årtionden under kommunistiskt styre har Ungerns status som liberal demokrati och medlem av Europeiska unionen ifrågasatts av den populistiska högerpremiärministern Viktor Orbans alltmer auktoritära agerande.

Ungern är ett landlåst land och är hem för Balatonsjön, den största i centrala Europa, och ett stort antal kurorter och varma källor.

Ledare

Ordförande: Janos Ader

Herr Ader är en stark anhängare av premiärminister Viktor Orbans högerpolitik

Han är advokat och ledamot av EU-parlamentet för Ungerns regerande Fidesz-parti, Janos Ader valdes till president 2012 i en parlamentarisk omröstning som bojkottades av det största oppositionspartiet Socialist Party.

Han är nära förknippad med premiärminister Viktor Orbans kontroversiella politik och hjälpte till att utarbeta ändringar av vallagar och rättsväsendets roll som föranledde klagomål från EU-kommissionen.

Premiärminister: Viktor Orban

Herr Orban har ofta bråkat med andra EU-ledare om vad de ser som auktoritära tendenser

Viktor Orban har koncentrerat en aldrig tidigare skådad mängd makt i sina händer samtidigt som han har alarmerat andra EU-ledare på grund av sin nationalistiska populism.

Han har beskrivit sitt mål för Ungern som att skapa en ”illiberal stat”, och hävdar att auktoritära system som de i Kina, Turkiet och Ryssland är en lämpligare modell än västerländska liberala demokratier.

Han vann sin tredje raka mandatperiod vid makten i valet i april 2018 efter att hans budskap mot invandringskampanjen säkrade en stark majoritet för hans Fidesz-parti i parlamentet, vilket gav honom två tredjedelar av platserna.

Den högernationalistiske premiärministern projicerade sig själv som en räddare av Ungerns kristna kultur mot muslimsk migration till Europa.

Valet gjorde dock att Ungern blev ett delat land – Orbans parti fick sina röster från äldre väljare och landsbygden, medan städer och unga röstade för förändring.

Media

Det regerande partiet Fidesz har vidtagit åtgärder för att stärka sitt medieinflytande.

Hundratals regeringsvänliga medier som tidigare ägdes av affärsfigurer lojala med premiärminister Orban har gått samman för att bilda ett konglomerat.

Icke desto mindre säger Reportrar utan gränser att medielandskapet är varierat, med onlinekanaler som engagerar sig i undersökande rapportering.

Tidslinje

Några nyckeldatum i Ungerns moderna historia:

1867 – Ungern blir en jämställd partner i det österrikisk-ungerska riket.

1918 – Österrike-Ungerska riket bryts upp i slutet av första världskriget. En ungersk republik utropas efter en revolution.

1919 – Kommunister tar över makten under Bela Kun. Kun för krig mot Tjeckoslovakien och Rumänien. Rumänska styrkor ockuperar Budapest och överlämnar makten till amiral Miklos Horthy.

1920 – Enligt Trianonfördraget tilldelar Entente-makterna mer än två tredjedelar av ungerskt territorium till Tjeckoslovakien, Rumänien och Jugoslavien, vilket gör att en tredjedel av de ungersktalande bor utanför landet.

1920-1930-talen – Amiral Horthys styre kännetecknas av en förbittring över förlusten av ungerska territorier, han blir allt mer reaktionärt och närmare allierad med Nazityskland.

1941-1945 – Ungern kämpar på Nazitysklands sida under andra världskriget och förlorar en stor del av sin armé i Ryssland. Tyskarna ockuperade Ungern 1944 efter att Ungern strävat efter ett vapenstillestånd. Hundratusentals judar och zigenare deporteras till dödsläger.

1947-49 – Kommunister befäster makten under den sovjetiska ockupationen, med en ny konstitution, förstatligandet av industrin, kollektiviserat jordbruk och massterror.

1956 – Ett uppror mot sovjetisk dominans undertrycks av den sovjetiska armén. Janos Kadar blir regeringschef.

1989-91 – Kommunismens fall efter öppnandet av gränsen till Österrike för att tillåta tusentals östtyskar att fly till väst. Demokratiska val hålls och sovjetiska styrkor drar sig tillbaka från Ungern.

1999 – Ungern går med i Nato.

2004 – Ungern är en av 10 nya stater som går med i EU.

2010 – Den populistiska högerpremiärministern Viktor Orban konsoliderar makten med alltmer auktoritära åtgärder.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *