Enligt legenden, födelseplatsen för den antika grekiska kärleksgudinnan Afrodite, har Cyperns moderna historia däremot dominerats av spänningar mellan dess grekiska och turkiska invånare.
Cypern har varit delat sedan 1974 när Turkiet invaderade norrut som svar på en militärkupp på ön som stöddes av den grekiska regeringen.
Ön var effektivt uppdelad, med den norra tredjedelen styrd av en turkcypriotisk regering och de södra två tredjedelar av den internationellt erkända regeringen ledd av grekcyprioter.
FN-trupper patrullerar den ”gröna linjen” som delar de två delarna, och återföreningsförhandlingarna har gjort långsamma framsteg.
Cypern har framgångsrikt diversifierat sin till stor del jordbruksekonomi till en ekonomi baserad på tjänster – inklusive en stor turistsektor – och lätt tillverkning.
På senare tid har det också utvecklats till ett viktigt finansiellt nav, särskilt för investerare från Ryssland och Östeuropa.
Fakta om Cypern
Republiken Cypern
- Huvudstad: Nicosia.
- Befolkning: 1,1 miljoner (sammanlagt).
- Yta: 9 251 kvadratkilometer (kombinerat).
- Huvudspråk: Grekiska, turkiska.
- Stora religioner: Kristendomen, Islam.
- Förväntad livslängd: 78 år (män), 83 år (kvinnor) (FN).
- Valuta: Euro; Turkisk lira i norr.
Ledare
President: Nicos Anastasiades
Nicos Anastasiades från det konservativa demokratiska mötet vann omvalsvalet i februari 2013 med en av de största marginalerna på många år, och lovade att göra allt som behövdes för att säkra ett finansiellt paket för att rädda landet från krisen i euroområdet 2011.
Han fixade snabbt ett avtal med utländska långivare och Europeiska unionen. Den förra kommunistregeringen hade först sökt hjälp från Ryssland innan den för sent närmade sig Europa.
Nicos Anastasiades återupptog samtalen med den förenade turkcypriotiska ledaren Mustafa Akinci om återföreningen av ön 2015, även om dessa slutade osäkra två år senare.
Herr Anastasiades återvände till kontoret med ytterligare en avgörande seger över sin kommunistiska motståndare i februari 2018.
Turkcypriotisk ledare: Mustafa Akinci
Mustafa Akinci, en socialdemokrat, gick till seger i det turkcypriotiska kommunala presidentvalet 2015 och lovade att driva hårdare på för ett fredsavtal på Cypern. Han slog den nationalistiska sittande makthavaren Dervis Eroglu.
Borgmästare i den turkcypriotiska kommunen norra Nicosia mellan 1976 och 1990, Akinci var pionjär för samarbetet med sin södra motsvarighet om praktiska sanitet och kulturarvsprojekt.
Denna erfarenhet har informerat hans senare stöd för återförening.
Han grundade Peace and Democracy Movement 2003 till stöd för FN:s Annan-plan för ett enat Cypern inom Europeiska unionen, och har även förespråkat en politik för större självständighet från Turkiet i politiska frågor.
Men de försämrade relationerna mellan Grekland och den cypriotiska regeringen å ena sidan och Turkiet å andra sidan gav ett uppsving åt anti-återföreningsnationalisten Ersin Tatar, som slog Akinci i presidentvalet i oktober 2020. Herr Tatar förespråkar närmare förbindelser med Turkiet, och en permanent tvåstatsarrangemang på Cypern.
Norra Cyperns status som en separat politisk enhet erkänns endast av Turkiet.
Media
Cypriotiska medier speglar öns politiska splittring, där den turkiskt kontrollerade zonen i norr driver sin egen press och programföretag.
Cirka 95 % av cyprioterna var online 2015 och 70 % på Facebook.
Tidslinje
Några nyckeldatum i Cyperns historia:
1914 – Cypern annekteras av Storbritannien, efter mer än 300 år av ottomanskt styre. Storbritannien hade ockuperat ön 1878, även om den förblev nominellt under osmansk suveränitet.
1955 – Grekcyprioter inleder gerillakrig mot brittiskt styre. Gerillarörelsen, National Organization of Cypriot Combatants (EOKA), vill ha enosis (förening) med Grekland.
1960 – Storbritannien beviljar Cypern självständighet under en maktdelningskonstitution mellan turk- och grekcyprioter, som innehar interventionsrättigheter över ön tillsammans med Turkiet och Grekland.
1963 – President Makarios väcker turkiska farhågor genom att föreslå konstitutionella ändringar som skulle upphäva maktdelningsarrangemang. Interkommunalt våld bryter ut. Turkisk sida drar sig tillbaka från maktdelning.
1974 – Militärjuntan i Grekland stöder kupp mot president Makarios, vilket föranleder turkisk invasion och ockupation av en tredjedel av ön. Grek- och turkcyprioter flyr i motsatta riktningar.
1983 – Rauf Denktas utropar en turkisk republik i norra Cypern, som endast erkänns av Turkiet.
2003 – Turkiska och grekcyprioter korsar öns ”gröna linje” för första gången på 30 år efter att de turkcypriotiska myndigheterna lättat på gränsrestriktionerna.
2004 – Cypern går med i EU, men gör det som en delad ö.
2013 – Cypern förhandlar fram ett avtal för att komma ur finanssektorn från euroområdets skuldkris.