Österrike

Österrike flagga

Österrike var en stormakt i Centraleuropa i århundraden i olika statliga skepnader, fram till dess Habsburgdynastins fall efter första världskriget.

Men dess position i Europas geografiska hjärta, och dess neutrala status under det kalla kriget mellan Nato och sovjetblocket, bibehöll det kraftigt reducerade landets strategiska betydelse.

Österrike är nu medlem i Europeiska unionen, men ett bestående arv från dess decennier av neutralitet efter kriget kan ses i det stora antalet internationella organisationer som kallar dess huvudstad Wien sitt hem.

Dessa inkluderar Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa, Internationella atomenergiorganet och Opec, Organisationen för oljeexporterande länder.

Under stora delar av efterkrigstiden har så kallade ”stora koalitionsregeringar” av vänster- och högerpartier styrt Österrike, även om socialdemokraterna ledda av Bruno Kreisky regerade ensamma på 1970-talet.

På senare tid regerade mittenhögerpartiet Folkpartiet i koalition med det högerextrema frihetspartiet, men denna koalition kollapsade i maj 2019 efter en skandal som involverade ledaren för frihetspartiet.

Fakta om Österrike

Republiken Österrike

  • Huvudstad: Wien.
  • Befolkning: 8,7 miljoner.
  • Yta: 83 871 kvadratkilometer.
  • Huvudspråk: Tyska.
  • Huvudreligion: Kristendom.
  • Förväntad livslängd: 80 år (män), 84 år (kvinnor).
  • Valuta: Euro.

Ledare

Statschef: Alexander van der Bellen

Alexander van der Bellen valdes i december 2016 om ett mycket polariserat val tidigare samma år, och besegrade Norbert Hofer från det högerextrema frihetspartiet.

Herr Van der Bellen – en grön partipolitiker som kandiderar som oberoende – hade vunnit en extremt knapp seger i den första omröstningen mot Herr Hofer i maj, men resultatet annullerades på grund av oegentligheter vid rösträkningen.

Möjligheten att Herr Hofer blir den första högerextrema europeiska statschefen i nyare historia väckte stort internationellt mediaintresse för tävlingen om den i stort sett ceremoniella posten.

Kansler: Karl Nehammer

Inrikesminister Nehammer tog över som kansler och ledare för det konservativa folkpartiet i december 2021, efter månader av turbulens efter att kansler Sebastian Kurz avgick.

Kurz avgång var ett villkor för att Miljöpartiet skulle stanna kvar i regeringskoalitionen i väntan på en korruptionsutredning. Utrikesminister Alexander von Schallenberg var kansler under tiden, men avgick för att ge plats åt Nehammer när han senare tillträdde posten som folkpartiledare i december.

Media

Österrikes offentliga TV-bolag, Oesterreichischer Rundfunk (ORF), har länge dominerat etern. Det möter konkurrens från privata TV- och radiostationer.

Kabel- eller satellit-TV finns i de flesta österrikiska hem och används ofta för att titta på tyska stationer, av vilka några skräddarsyr sin produktion för lokala tittare.

En dagstidning är ett måste för många österrikare. Nationella och regionala titlar tävlar hårt om läsarna.

Tidslinje

Några nyckeldatum i Österrikes moderna historia:

1918 – Slutet på det habsburgska imperiet.

1919 – Fördraget i St Germain definierar Österrikes gränser.

1920 – Ny konstitution skapar Republiken Österrike.

1934 – Regeringen krossar det socialistiska upproret, med stöd av armén. Alla politiska partier avskaffades utom Fosterlandsfronten.

1936 – Österrike erkänner sig själv ”en tysk stat”.

1938 – Anschluss (union): Österrike införlivas i Tyskland av Hitler. Österrike kallas nu Ostmark (östra mars).

1945 – Sovjetiska trupper befriar Wien. Österrike ockuperat av sovjetiska, brittiska, amerikanska och franska styrkor.

1946-47 – Denazifieringslagar antogs. Återuppbyggnaden börjar.

1955 – Fördrag undertecknat av Storbritannien, Frankrike, USA och Sovjetunionen upprättar ett oberoende men neutralt Österrike. Österrike går med i FN.

1995 – Österrike går med i Europeiska unionen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *