Portugal

Portugal flagga

Portugal, ett land med en rik historia av sjöfart och upptäckter,med ett läge på den iberiska halvön i Atlanten.

När det överlämnade sitt sista utomeuropeiska territorium, Macau, till den kinesiska administrationen 1999, avslutade det en lång och ibland turbulent era som kolonialmakt.

Rötterna till den eran sträcker sig tillbaka till 1400-talet när portugisiska upptäcktsresande som Vasco da Gama drog till havs för att leta efter en passage till Indien. På 1500-talet hade dessa sjömän hjälpt till att bygga ett enormt imperium som omfattade Brasilien såväl som delar av Afrika och Asien. Det finns fortfarande cirka 200 miljoner portugisisktalande runt om i världen idag.

Under nästan hälften av 1900-talet var Portugal en diktatur där Antonio de Oliveira Salazar i decennier var nyckelpersonen.

Denna period avslutades 1974 i en blodlös kupp, pittoreskt känd som nejlikornas revolution, som inledde en ny demokrati.

Ledare i Portugal

Ordförande: Marcelo Rebelo de Sousa

Rebelo de Sousa, en veteran från det center-höger-socialdemokratiska partiet, fortsatte med en uppmärksammad karriär inom journalistik och sändning innan han valdes till den i stort sett ceremoniella posten som president i mars 2016.

Han stod som en oberoende kandidat som kampanjade för att läka splittringarna som orsakades av Portugals skuldkris och åtstramningsåtgärder 2011-2014, och slog vänsterkandidaten Antonio Sampaio da Novoa i första omgången.

Premiärminister: Antonio Costa

Socialistledaren Antonio Costa bildade en vänsterkoalitionsregering i november 2015 efter en månad av politiskt drama, mitt i förväntningarna om ett slut på fyra år av finanspolitisk åtstramning.

Han gick samman med två extremvänsterpartier för att avsätta center-högerkoalitionen av den sittande Pedro Passos Coelho, som toppade omröstningen i det ofullständiga parlamentsvalet i oktober.

Costa är född 1961 och är en erfaren socialistpartipolitiker. Han tjänstgjorde som minister två gånger innan han valdes till borgmästare i huvudstaden Lissabon 2007, och avgick för att bli socialisternas kandidat till premiärposten 2015.

Socialisterna förbättrade sin mandatsiffra vid valet i oktober 2019 för att bli det största partiet i parlamentet, även om de saknar majoritet.

Costa sa att han återigen skulle försöka bilda en koalition med andra vänsterpartier.

Media

Portugals kommersiella TV-kanaler har en lejonpart av tittarpubliken och ger en hård konkurrens till det offentliga TV-företaget.

Public TV drivs av RTP. De huvudsakliga privata nätverken är TVI och SIC. Flerkanalig TV är tillgänglig via kabel, satellit, digital marksänd TV och Internet Protocol TV (IPTV). Kabel är den dominerande plattformen.

Övergången till digital-tv slutfördes 2012.

Den offentliga radion, RDP, konkurrerar med nationella kommersiella nätverk, den romersk-katolska stationen Radio Renascenca och cirka 300 lokala och regionala kanaler.

Tidslinje

Några viktiga datum i Portugals historia:

1908 – Kung Carlos och hans äldste son mördades i Lissabon. Andra sonen Manuel blir kung.

1910 – Kung Manuel II abdikerar mitt i revolutionen; Portugal utropades till en republik.

1911 – Ny grundlag skiljer kyrkan från staten. Manuel Jose de Arriaga valdes till republikens första president.

1916-18 – Portugal utkämpar första världskriget på de allierades sida.

1926 – Militärkupp. General Antonio de Fragoso Carmona blir president.

1928 – Carmona utser Antonio de Oliveira Salazar till finansminister.

1932 – Salazar blir premiärminister, en post han kommer att behålla i 36 år, och etablerar ett auktoritärt politiskt system ”Estado Novo” (Nya staten).

1936 – Salazar stöder general Francos nationalister i det spanska inbördeskriget.

1939-45 – Portugal upprätthåller en officiell neutralitet under andra världskriget, men tillåter Storbritannien att använda flygbaser på Azorerna.

1949 – Portugal blir grundande medlem av Nato.

1955 – Portugal går med i FN.

1968 – Antonio Salazar avskedas från premiärposten efter en stroke; han dör 1970.

1974 – En nästan blodlös militärkupp utlöser en massrörelse av civil oro och banar vägwn för demokrati. Kuppen den 25 april blir känd som nejlikerevolutionen.

1974-75 – Självständighet för de portugisiska kolonierna Guinea-Bissau, Moçambique, Kap Verdeöarna, Sao Tomé och Principe och Angola.

1982 – Revolutionens militärråd avskaffades, civil regering formellt återställd.

1986 – Portugal blir medlem i EEC (senare EU). Mario Soares valdes till president.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *