Moldavien

Moldavien flagga

Mellan Rumänien och Ukraina uppstod Moldavien som en självständig republik efter Sovjetunionens kollaps 1991.

Moldavien är ett av de fattigaste länderna i Europa, med en ekonomi som är starkt beroende av jordbruk.

Två tredjedelar av moldaverna är av rumänsk härkomst och de två länderna delar ett gemensamt kulturarv.

Det industrialiserade territoriet öster om Dnjestr, allmänt känt som Trans-Dniester eller Dnjestr-regionen, var formellt ett autonomt område inom Ukraina före 1940, när Sovjetunionen kombinerade det med Bessarabien för att bilda den moldaviska socialistiska sovjetrepubliken.

Detta område är huvudsakligen bebott av rysk- och ukrainsktalande. När människor där blev alltmer oroade över utsikterna till närmare förbindelser med Rumänien under Sovjetunionens tumultartade skymningsår, förklarade Trans-Dniester ensidigt självständighet från Moldavien 1990.

Hårda strider följde. Trans-Dniesters självständighet har aldrig erkänts och regionen har funnits i ett tillstånd av limbo sedan dess.

Fakta om Moldavien

Republiken Moldavien

  • Huvudstad: Chisinau.
  • Befolkning: 3,5 miljoner.
  • Område: 33 800 kvadratkilometer.
  • Stora språk: Rumänska (kallas ”moldaviska” i officiella dokument), ryska.
  • Huvudreligion: Kristendom.
  • Förväntad livslängd: 66 år (män), 73 år (kvinnor).
  • Valuta: Leu.

Ledare

President: Maia Sandu

Tidigare premiärminister Maia Sandu omintetgjorde den pro-ryska presidenten Igor Dodons försök att vinna omval i november 2020.

En pro-europé som misslyckades med att avsätta Dodon 2016, Sandu ledde en kort regering 2019, men den föll efter tvist om utnämningen av en generalåklagare.

Premiärminister (tillförordnad): Aureliu Ciocoi

Utrikesminister Ciocoi tog över i december 2020 när premiärminister Ion Chicu avböjde att sitta kvar på en tillfällig basis efter valet av president Sandu.

Chicu hade stöd av det proryska socialistpartiet och det demokratiska mittenpartiet för en nominellt partilös regering som till stor del var bemannad av dåvarande president Dodons tidigare medhjälpare.

På varandra följande förvaltningar har kämpat för att åtala misstänkta i en långvarig skandal om förskingring av 1 miljard dollar, 12,5% av landets BNP, från banksystemet.

Media

Internet är den näst viktigaste nyhetskällan efter TV. Cirka 70% av moldaverna är online.

Det populäraste sociala nätverket är ryska Odnoklassniki, följt av Facebook.

Politiska strider mellan pro-ryssland och pro-västläger utspelas i media.

Tidslinje

Några viktiga datum i Moldavien historia:

1924 – Moldaviens autonoma socialistiska sovjetrepublik etablerades öster om floden Dnjestr i Ukraina.

1940 – Ryssland annekterar Bessarabien från Rumänien och kombinerar det med större delen av den moldaviska autonoma socialistiska sovjetrepubliken för att bilda den moldaviska socialistiska sovjetrepubliken.

1991 – Moldavien utropar sig självständigt. Det ansluter sig till Samväldet av oberoende stater, efterträdaren till Sovjetunionen.

2001 – I valet vinner kommunisterna under Vladimir Voronin drygt 50% av rösterna.

2014 – Moldavien undertecknar associeringsavtal med Europeiska unionen, vilket fick Ryssland att införa importrestriktioner för landets jordbruksprodukter.

2015 – Nationalbanken avslöjar officiell passivitet över förskingring av 1 miljard dollar – cirka 12,5% av den årliga BNP – från banksystemet, vilket ledde till en stor politisk kris och kreditåtstramning.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *