Ryssland

Ryssland flagga

Ryssland – det största landet på jorden – uppstod ur ett decennium av postsovjetisk ekonomisk och politisk turbulens för att försöka hävda sig själv som en världsmakt.

Inkomster från enorma naturresurser, framför allt olja och gas, hjälpte Ryssland att övervinna den ekonomiska kollapsen 1998, men oljeprisnedgången 2014 gjorde ett slut på det långa välståndet.

Det statliga gasmonopolet Gazprom försörjer fortfarande en stor del av Europas behov.

Vladimir Putin – Rysslands dominerande politiska figur sedan 2000 – har förstärkt sin kontroll över statliga institutioner och media – en process som på senare tid kompletterats med en betoning på hård nationalism och fientlighet mot väst.

Detta ledde till hans invasion av Ukraina i februari 2022, i ett försök att återhämta rysk kontroll över grannlandet.

Fakta om Ryssland

Ryska Federationen

  • Huvudstad: Moskva.
  • Befolkning: 142,7 miljoner.
  • Område: 17 miljoner kvadratkilometer.
  • Huvudspråk: Ryska.
  • Stora religioner: Kristendomen, Islam.
  • Förväntad livslängd: 63 år (män), 75 år (kvinnor).

Ledare

President: Vladimir Putin

Vladimir Putin har varit Rysslands dominerande politiska figur sedan han valdes till president 2000, och suttit i två mandatperioder och sedan en fyraårig period som premiärminister, innan han återupptog presidentskapet 2012 och vann omval 2018.

Sedan hans omval mot enbart symbolisk opposition har Rysslands myndigheter ytterligare skärpt kontrollen över media och därigenom dämpat en embryonal oppositionsrörelse.

Han har också antagit en starkt nationalistisk kurs och vädjat till minnen av sovjettidens makt för att stötta upp inhemskt stöd.

Presidenten framställer sig själv som en stark ledare som tog Ryssland ur den ekonomiska, sociala och politiska krisen på 1990-talet, och försvarar Rysslands nationella intressen, särskilt mot påstådd västerländsk fientlighet.

Motståndare och kritiker på hemmaplan och utomlands anklagar honom för att underminera Rysslands institutioner, stoppa den demokratiska utvecklingen och förankra styret av en smal, rik elit.

Media

Rysk TV domineras av kanaler som antingen drivs direkt av staten eller ägs av företag med nära kopplingar till Kreml.

Regeringen kontrollerar Channel One och Russia One – två av de tre viktigaste federala kanalerna – medan den statligt kontrollerade energijätten Gazprom äger NTV.

Internet är mindre hårt kontrollerat än traditionella medier, men myndigheterna har utökat sin kontroll över onlinevärlden och är angelägna om att stävja inflytandet från globala internetjättar.

Tidslinje

Några viktiga datum i Rysslands historia:

1547 – Storprins Ivan IV av Moskva (Ivan den förskräcklige) är den första härskaren som utropades till tsar av Ryssland.

1689-1725 – Peter den store inför långtgående reformer.

1798-1815 – Ryssland deltar i de europeiska koalitionerna mot det revolutionära och Napoleonska Frankrike, besegrar Napoleons invasion 1812 och bidrar till hans störtande.

1853-57 – Ryssland drabbas av ett bakslag i försöket att ta territorium från det sjunkande Osmanska riket genom sitt nederlag i Krimkriget.

1904-05 – Rysk expansion i Manchuriet leder till krig med Japan – och 1905 års revolution, som tvingade tsar Nikolaus II att bevilja en konstitution och upprätta ett parlament, Duman.

1914 – Rysk-österrikisk rivalitet på Balkan bidrar till utbrottet av första världskriget, där Ryssland kämpade tillsammans med Storbritannien och Frankrike.

1917 – Nicholas II abdikerar. Bolsjevikiska revolutionärer ledda av Lenin störtar den provisoriska regeringen och tar makten.

1918-22 – Inbördeskrig mellan Röda armén och antikommunistiska vita ryssar.

1922 – Bolsjevikerna omorganiserar resterna av det ryska imperiet som union av socialistiska sovjetrepubliker.

1945 – Allierad seger över Nazityskland följs av ett snabbt upprättande av sovjetisk hegemoni i Central- och Östeuropa och på Balkan. I slutet av kriget börjar decennier av kalla krigets rivalitet med väst.

1953 – Diktatorn Joseph Stalins död inleder ett mindre repressivt styre på hemmaplan, även om kommunistpartiets politiska dominans bestämt upprätthålls.

1991 – Ryssland blir självständigt när Sovjetunionen kollapsar och bildar tillsammans med Ukraina och Vitryssland Samväldet av oberoende stater, som så småningom får sällskap av de flesta före detta sovjetrepubliker.

2000 – Premiärminister Vladimir Putin tar över som president efter Boris Jeltsins avgång, börjar en stadig omorientering av Ryssland bort från demokrati och samarbete med väst mot en mer nationalistisk och auktoritär politik.

2014 – Ryssland intar den ukrainska regionen Krim.

2015 – Ryssland inleder en väpnad intervention i Syrien för att stödja allierade president Bashar al-Assad.

2022 – Ryssland invaderar Ukraina, vilket leder till den största öst-väst-uppgörelsen sedan det kalla kriget.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *