Polen

Polen flagga

En nation med ett stolt kulturellt arv, Polen kan spåra sina rötter tillbaka över 1 000 år. Landet är placerat i Europas centrum och har varit med om turbulenta och våldsamma tider.

Det har förekommit perioder av självständighet såväl som perioder av dominans av andra länder. Flera miljoner människor, hälften av dem judar, dog under andra världskriget.

En ny era började när Polen blev EU-medlem i maj 2004, fem år efter att ha gått med i Nato och 15 år efter det kommunistiska styrets slut.

Det var födelseplatsen för det forna sovjetblockets första officiellt erkända oberoende politiska massrörelse när strejker på Gdansk-varvet i augusti 1980 ledde till en överenskommelse med myndigheterna om inrättandet av fackföreningen Solidaritet.

Fakta om Polen

Republiken Polen

  • Huvudstad: Warszawa.
  • Befolkning: 38,3 miljoner.
  • Yta: 312 685 kvadratkilometer.
  • Huvudspråk: Polska.
  • Huvudreligion: Kristendom.
  • Förväntad livslängd: 74 år (män), 82 år (kvinnor).
  • Valuta: Zloty.

Ledare

President: Andrzej Duda.

Andrzej Duda från det konservativa, Eurosceptic Law and Justice Party, vann en överraskande seger i valet 2015, och slog den sittande Bronislaw Komorowski från den centrala Civic Platform i det jämnaste presidentvalet i Polens historia.

Duda, född 1972 och adjunkt i juridik till yrket, har varit aktiv i konservativ politik sedan början av 2000-talet och började arbeta i presidentkansliet under Lech Kaczynski 2008-2010.

Premiärminister: Mateusz Morawiecki

Den före detta finansministern Morawiecki tog över som chef för partiregeringen i december 2017, och ersatte Beata Szydlo, som flyttade till posten som vice premiärminister.

Ledaren för lag och rättvisa, Jaroslaw Kaczynski, släppte fru Szydlo i vad polska politiska analytiker ser som ett drag för att reparera landets dåliga relationer med Europeiska unionen och förbereda partiet för en rad val.

Den västutbildade ekonomen Morawiecki har ett mer polerat sätt än sin föregångare, men delar hennes starka stöd för Kaczynskis åtgärder för att begränsa rättsväsendets makt, främja en konservativ katolsk social agenda och motsätta sig Europeiska unionens krav på att ta emot muslimska flyktingar.

Media

Polens sändningsmarknad är den största i Öst- och Centraleuropa. TV är det ledande mediet.

Många icke-statliga medier ägs av utländska företag.

Kritiker grät när den nyvalda konservativa ”lag och rättvisa”-regeringen lade fram ett lagförslag 2015 för att tillåta ministrar att utse cheferna för de offentliga programföretagen TVP och polska radion.

Facebook är det ledande sociala nätverket.

Tidslinje

Några viktiga datum i Polens historia:

1918 – Efter mer än ett sekel av utländskt styre återupprättas en självständig polsk stat efter första världskrigets slut.

1939-45 – Nazityskland invaderar och startar andra världskriget. Tyskland och Sovjetunionen delar Polen mellan sig och behandlar polacker med extrem brutalitet. Tyskland bygger koncentrationsläger vars namn – Auschwitz, Treblinka, Majdanek – blir synonyma med Förintelsen.

1945 – Sovjetiska styrkor driver tyska styrkor från Polen, vars gränser fastställs av Potsdamkonferensen; Polen förlorar territorium till Sovjetunionen men får en del från Tyskland.

1947 – Polen blir en kommunistisk folkrepublik efter sovjetiskt styrda val och ansluter sig därefter till den sovjetstyrda militäralliansen Warszawapakten.

1978 – Karol Wojtyla, kardinal av Krakow, väljs till påve.

1980 – Störningar på varvet i Gdansk leder till uppkomsten av fackföreningen Solidaritet under Lech Walesa, och införandet av krigslagar.

1989 – Rundabordssamtal mellan Solidaritet, kommunisterna och den katolska kyrkan banar väg för kommunismens fall i Polen. Delvis fria val ser en jordskredsvinst för Solidaritet, som hjälper till att bilda koalitionsregering. Tadeusz Mazowiecki blir den första icke-kommunistiska polske premiärministern sedan 1946.

1990 – Lech Walesa valdes till president. Marknadsreformer, inklusive en storskalig privatisering, inleds.

1991 – Första parlamentsvalet sedan kommunismens fall. Sovjetiska trupper börjar lämna landet.

2004 – Polen är en av 10 nya stater som går med i EU.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *