Nordmakedonien

Nordmakedonien flagga

Nordmakedonien besparades det interetniska våldet som rasade på andra håll på Balkan efter Jugoslaviens upplösning i början av 1990-talet, men kom nära inbördeskrig ett decennium efter självständigheten.

Rebeller iscensatte ett uppror i början av 2001 och krävde större rättigheter för den etnisk-albanska minoriteten.

Efter månader av skärmytslingar gjorde stödet från EU och Nato det möjligt för myndigheterna att träffa ett fredsavtal. Albanska krigare lade ner sina vapen i utbyte mot en större minoritetsrepresentation.

Internationellt erkännande av landets splittring från Jugoslavien 1991 hölls uppe på grund av grekernas rädsla för att dess namn antydde territoriella ambitioner mot den norra grekiska regionen Makedonien. 2018 kom dåvarande Republiken Makedonien och Grekland överens om ett nytt namn – Republiken Nordmakedonien – som trädde i kraft i februari 2019.

Fakta om Nordmakedonien

  • Huvudstad: Skopje.
  • Befolkning: 2,1 miljoner.
  • Område: 25 713 kvadratkilometer.
  • Huvudspråk: Makedonska, albanska.
  • Stora religioner: Kristendom, Islam.
  • Förväntad livslängd: 73 år (män), 77 år (kvinnor).
  • Valuta: Denar.

Ledare

President: Gjorge Ivanov

Professor Gjorgje Ivanov svors in som den fjärde demokratiskt valda presidenten den 12 maj 2009. Han omvaldes i april 2014.

Även om han lades fram som presidentkandidat av det styrande partiet VMRO-DPMNE, är han inte medlem.

Hans föregångare, socialdemokraten Branko Crvenkovski, vann beröm i väst för att han stödde försoning med den betydande albanska minoriteten.

Nordmakedoniens presidenter väljs direkt för en femårsperiod. Presidenten utser premiärministern och den lagstiftande makten ligger hos parlamentet.

Premiärminister: Zoran Zaev

Socialdemokraternas ledare Zoran Zaev och hans koalitionspartners som representerar Nordmakedoniens etnisk-albanska minoritet bildade en regering i maj 2017, vilket satte stopp för ett långt politiskt dödläge.

Tills han fick skriftliga garantier, dröjde president Gjorge Ivanov med att godkänna koalitionen av rädsla för att bemyndigande av den stora albanska minoriteten skulle kunna hota en nationell enhet.

Landet hade stått utan en fungerande regering sedan 2015, när det hamnade i kaos över en avlyssningsskandal som fällde det nationalistiska partiet VMRO-DPMNE.

Media

TV är Nordmakedoniens mest populära nyhetsmedium. Offentliga nät möter hård konkurrens från kommersiella stationer, som dominerar etern.

Tidslinje

Några nyckeldatum i Nordmakedoniens historia:

1913 – Det ottomanska styret i Europa upphör efter fem århundraden. Det historiska Makedonien är uppdelat mellan Serbien, Bulgarien och Grekland. Det som nu är Nordmakedonien är införlivat i Serbien.

1914 – Första världskriget. Makedonien är ockuperat av Bulgarien.

1918-19 – Makedonien blir en del av Serbien igen. Konungariket serber, kroater och slovener grundades och döptes om till Jugoslavien 1929.

1945 – Upprättande av den jugoslaviska socialistiska federationen, bestående av sex republiker, inklusive Makedonien.

1980-talet – Nationalismens uppkomst bland federationens ingående republiker.

1991 – Självständighetsförklaring. Internationellt erkännande går långsamt eftersom Grekland motsätter sig användningen av namnet Makedonien, samma som ett av dess egna provinser.

2001 – Uppror av etniska albaner. Rebellmilis deltar i skärmytslingar som för landet till randen av inbördeskrig. Fredsuppgörelsen innebär ett större erkännande av albanska rättigheter i utbyte mot rebellernas löfte att lägga ner vapen.

Februari 2019 – Namnbyte till Nordmakedonien träder i kraft, vilket öppnar vägen för Grekland att sluta blockera landets ansökan om att gå med i EU och Nato.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *