Slovakien

Slovakien flagga

Mitt i hjärtat av Europa med en historia som är nära sammanflätad med sina grannar, har Slovakien lyckats bevara sitt eget språk och sin egen kultur.

Det var en del av Tjeckoslovakien fram till ”sammetsskilsmässan” i januari 1993.

Det oberoende Slovakien gick igenom en första period av politisk turbulens, men klarade finanskrisen 2008 för att framstå som en välmående och stabil parlamentarisk demokrati. Landet gick med i Europeiska unionen 2004 och euroområdet 2009 och skickade trupper på fredsbevarande uppdrag till Afghanistan, Irak och Kosovo.

Slovakien har en betydande romersk befolkning, som lider av oproportionerligt höga nivåer av fattigdom och social deprivation.

Fakta om Slovakien

  • Huvudstad: Bratislava.
  • Befolkning: 5,5 miljoner.
  • Område: 49 033 kvadratkilometer.
  • Huvudspråk: Slovakiska.
  • Huvudreligion: Kristendom.
  • Förväntad livslängd: 74 år (män), 81 år (kvinnor).
  • Valuta: Euro.

Ledare

President: Zuzana Caputova

Oppositionskandidaten Zuzana Caputova slog regeringens Maros Sefcovic i den andra omgången av presidentvalet i mars 2019, med 58% av rösterna.

Hon är en advokat och mångårig anti-korruptionskämpe och är känd för en decennielång kamp mot en giftig soptipp i sin hemstad Pezinok.

Caputova flyttades till presidentposten under protester mot mordet på journalisten Jan Kuciak, som undersökte kopplingar mellan politiker och organiserad brottslighet när han sköts ihjäl tillsammans med sin fästmö i februari 2018.

Premiärminister: Eduard Heger

Finansminister Heger tog över som regeringschef i april 2021, och bytte plats med premiärminister Igor Matovic i ett försök att lösa en långvarig kris i fyrapartiernas vänster-högerkoalition om hanteringen av covid-19-pandemin. Anti-korruptionspartiet Ordinary People (OLaNO) hade vunnit valet i februari 2020 på en våg av allmän ilska över Kuciak-morden.

Media

TV är det populäraste mediet. Två slovakiska finanskoncerner äger många av de främsta medierna.

Freedom House säger att media i allmänhet är fria och oberoende. Men mordet på en undersökande journalist 2018 belyste den ökande exponeringen av reportrar för hot och övergrepp, säger Reportrar utan gränser.

Facebook är det ledande sociala nätverket.

Tidslinje

Några nyckeldatum i Slovakiens historia:

1918-1992 – Republiken Tjeckoslovakien omfattar tjeckiska, slovakiska och ruthenska länder. ”Sametsskilsmässan” resulterar i två oberoende länder, Tjeckien och Slovakien.

2004 – Slovakien går med i Nato och Europeiska unionen.

2009 – Slovakien antar euron.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *